Assalamualaikum..
hai readers
dah lama kan nurul xupdate blog ni
ok back to the title
ari ni nurul nak share resipi almond london
alaa biskut y ada badam kat dalam tu haa
for sure korang dah kenal
kalau x memang jakunla kn *heheee
Bahan-bahan
( anggaran 140 biji )
- 250 gm butter
- 9 oz / 2 1/2 cawan tepung gandum ( 250 gm )
- 1 oz / 1/2 cawan nestum ( 50 gm ) ( di kisar halus )
- 3 oz / 1 cawan tepung jagung ( 100 gm )
- 4 oz / 1 cawan gula aising ( 100 gm )
- 1 biji kuning telor
- Badam biji di panggang secukupnya
- Badam cincang untuk hiasan
- Coklat masakan secukupnya
- Mangkuk kertas/ paper cup - warna hitam yang paling
sesuai
- Sedikit minyak jagung
Cara-cara
- Pukul butter bersama gula hingga sebati. Kemudian
masukkan kuning telur dan pukul lagi sehingga rata.
- Masukkan nestum, tepung jagung dan juga tepung gandum.
Uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.
- Ambik sedikit doh, isi badam dan bentukan bujur atau
bulat..mengikut citarasa sendiri..
- Bakar pada suhu 180'C selama 20 minit atau sehingga masak..sejukkan.
- Masak coklat masakan, masukkan sedikit minyak jagung ( minyak masak biasa pun xpe ) anggaran 2 sudu makan..untuk mengilatkan coklat tu..kaedah double boiler..( dalam periuk bawah isi air letak tin atau periuk y kecik sikit dari yang berisi coklat masakan tadi..)
- Apabila coklat dah cair sepenuhnya celupkan biskut sebiji - biji.
- Isi dalam paper cup dan tabur badam cincang.
- Biarkan coklat membeku dahulu pada suhu bilik kemudian masukkan ke dalam bekas kedap udara..and then siap!
simple je kan?
biasenya tiap2 tahun nurul akn buat kuih ni
tp raye tahun ni nurul xsempat
main tunjuk je kat kedai tuuu
sbb i jadik babysitter u know??
huhuu
ok la tu je
n selamat mencuba laling2 ku :3
No comments:
Post a Comment
.Assalamualaikum.
.kalo anda komen dan like anda memang cute..;D
tq dear ! hehee.